Pasen is van oorsprong natuurlijk een Christelijke feestdag waarop de opstanding van Jezus wordt gevierd. Tegenwoordig viert iedereen gelovig of niet gewoon lekker Pasen, gewoon omdat het gezellig is. Maar Pasen was vroeger ook een seizoensgebonden landbouwfeest ofwel het lichtfeest. Dit feest markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste, die heerste als de voorraden van de winter opraakten.
Eieren zijn een symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven. Vroeger waren er in de lente meer eieren dan in de herfst of winter beschikbaar. De eieren werden in felle kleuren beschilderd om de lente en het voorjaar extra feestelijk te vieren. Ook de Paashaas is net als het ei een symbool voor vruchtbaarheid, omdat de haas zich makkelijk voortplant. Vrolijk Pasen zeggen we omdat voor Christenen Pasen het feest is om de opstanding van Jezus te vieren.
Geel is dus duidelijk een echte paaskleur en dat komt voort uit dit oorspronkeljke lichtfeest. Geel is de kleur van de zon, die na donkere wintermaanden eindelijk weer te zien is. Daarom zien we geel terug tijdens pasen in symbolen als pasgeboren kuikentjes, maar ook in de de paasboeketten die we tijdens pasen in vele huiskamers terugzien.