Ieder jaar vieren we op de 2de zondag in Mei Moederdag. Een dag waarop we leuke cadeautjes geven (of krijgen) en iedere moeder in de watten wordt gelegd. Maar waar komt het fenomeen moederdag nu eigenlijk vandaan?
Hoe het begon
De originele moederdag vindt haar oorsprong in het oude Griekenland. Toen waren het nog niet de ‘gewone moeders’ die in het zonnetje werden gezet, maar was het een dag om Rhea, de moeder van de goden te eren. Al in de zeventiende eeuw werd in Engeland de ‘Moeder Zondag’ gevierd. Dit was de zondag voor Pasen waarop bedienden terug naar huis gingen om hun moeder te bezoeken en te eren. Traditioneel werd voor moeder een speciale cake gebakken die voor haar werd meegenomen.
Moederdag in tegenwoordig
De geschiedenis van Moederdag in de moderne tijd begint in Amerika. Om precies te zijn met Anna Jarvis (1864 – 1948), een alleenstaande lerares uit Philadelphia. Zij bewonderde haar eigen moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden.
Toen haar moeder overleed in 1906 op de tweede zondag van mei wilde Anna iets doen om een eerbetoon aan alle moeders te brengen. Een jaar na haar moeders overlijden, ook weer op de tweede zondag van mei, gaf Anna een anjer aan iedere moeder die in de kerk aanwezig was.
Dit werd bijzonder gewaardeerd door alle moeders en Anna zocht daarop samenwerking met scholen, zakenlieden en politici. Met als resultaat: de gouverneur van West-Virginia riep iedereen in 1910 op om Moederdag te vieren op de tweede zondag van mei. In 1914 besloot de toenmalige president Woodrow Wilson zelfs dat die tweede zondag in mei voortaan de nationale feestdag Mother’s Day zou zijn.
Moederdag in Nederland
Ook in ons land werd moederdag al snel omarmt. Sinds 1928 is Moederdag een officiële Moederdag in Nederland. Bloemen hebben sinds het ontstaan van Moederdag altijd een belangrijke rol gespeeld. In de tijd van Anne Jarvis waren het vooral nog de anjers die de hoofdrol speelden op moeders feestdag. Tegenwoordig zijn rozen enorm populair op moeders feestdag, maar ook andere bloemsoorten worden veel gegeven.